Jdi na obsah Jdi na menu

Tantra, spiritualita a sex - Osho

22. 2. 2010

Osho – Tantra, Spiritualita a sex

 

"Tantra vychází z využití přirozené energie sexu a nebojuje s ní. Přeměňuje ji a radí: neuvažujte nepřítelsky, buďte  k ní přátelští. Je to vaše energie, není to hřích, není to špatnost. Každá energie je mentální,. Může být použita proti vám, může být použita ve váš prospěch. Můžete z ní udělat blok, překážku, můžete jí ale také použít jako odrazový můstek.

 

Tantra říká: přijmi sebe takového, jaký jsi.

 

Tantra místo konfliktu nabízí smíření, radí?: pozoruj  a vnímej žádostivost. Nevytvářej žádné napětí. Přijde-li žádost, vnímej ji s plnou pozorností. Ve chvíli, kdy se vám to podaří, podařilo se vám ji přeměnit. Zůstali jste mimo ni.

 

Tantra říká: „přijmi vše, co je v tobě. Toto je její základní sdělení – totální přiojetí, smíření. Pouze jeho prostřednictvím můžete růst. Potom použijte všechny energie, které máte. Jak je můžete použít? Přijměte je, a potom naleznete, co tyto energie jsou.

 

A tantra radí: přijmi všechno, co jsi – i sex, velké mystérium mnoha multidimenziálních energií. Přijměte je a vznášejte se s nimi v hlubokém procítění, s pozorností, láskou a pochopením. Stane-li se energie vaším pomocníkem, potom je tento náš skutečný svět rájem a toto reálné tělo posvátným chrámem, svatým místem.

 

V tantře neexistuje dualita. V případě, že by existovala v termínech duality, nebylo by možné vytvořit jednotu.

 

Tantra nepovažuje hněv za vašeho nepřítele. Je ve skutečnosti zárodkem slitování. Energie, která dává život hněvu, transformována se stane soucitem. Když s ním ale budete bojovat, potom nezbude žádná energie, která by dala vzejít slitování. Jenom hněv může být transformován ve slotování.

 

Tantra dává možnost přeměňovat tyto dvě energie.

 

Tantra vyvinula mnoho technik pro transformování energie sexu. Učí přistupovat k sexuálnímu aktu tak, jako kdyby to byl posvátný obřad, jako kdyby to byla prosba, meditace.

 

Tantra radí, abychom sexuální akt prožívali jako bohoslužbu v posvátném chrámu.

 

Pro tantru je svaté všechno. Zapéamatujte si to, pro tantru je všechno posvátné, není nic, co by svaté nebylo.

 

Sex nesmí zůstat sexem - to je učení tantry – musí být transformován do lásky. Láska také nesmí zůstat láskou. Musí být transformován do světla, do meditativní zkušenosti, do posledního, ultimativního mystického vrcholu.

 

Sex je zdrojem tvořivosti. Božství ho používá ke tvoření. Sexualita je jako žárlivost, zloba a lakota., ty jsou vždycky destruktivníé. Sex ne, jenomže my neznáme čistý sex. My známe pouze sexualitu.

 

Sex přenesená do hlavy je sexualita, přemýšlení o něm je sexualita.

 

Sex může být hlubokým naplněním, může vás vrátit zpět do vaší celistvosti, do přirozené reálné existence – a to z mnoha příčin. Je nutné porozumět těmto příčinám. Především je totálním aktem, vytrhne vás z vašich myšlenek, vyvede vás z rovnováhy. Proto je tolik obav ze sexu.

 

Tantra říká: nepokoušej se uniknout, protože žádný únik není možný. Spíše použijte přirozenost sexu k transcendenci. Nebojujte. Akceptujte přirozenost, abyste ji mohli přeměnit, provést transcendenci.

 

Tantra vám dává vyšší dimenzi uvolnění, která je pozitivní. Oba partneři se spolu setkávají, navzájem si dávají vitální energii. Stávají se kruhem, jejich energie se pohybuje v kruhu. Navzájem si dávají život, prodlužují si život. Žádná energie se neztrácí.

 

Tantra užívá sex jako prostředek. Je to energie, může být použita jako prostředek. Může vás transformovat a přinést vám transcendentální stavy.

 

Tantra je hluboké, totální přijetí života."

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář