Jdi na obsah Jdi na menu

Prožitky milování podle čaker

 

Při milování záleží na tom, kam je soustředěna vaše pozornost. Pokud se soustředíte do úrovně prvních tří čaker, pak je spojena více s egem a osobní mocí než s láskou a skutečným spojením. Pokud máte otevřenou srdeční čakru, můžete procítit bezpodmínečnou lásku. Tím, že se lásce plně oddáte, pročistíte i vyšší čakry (krční, třetího oka a korunní).

Úrovně vztahu bývají aktivovány podle toho, na jaké úrovni vývoje se právě nacházíte. Primární instinktivní úroveň odpovídá kořenové čakře, zatímco smyslová úroveň odpovídá druhé čakře. Osobnost a psychologické stránky člověka se soustředí do solar plexu a romantickéstavy jsou spojeny se srdeční čakrou, centrem lásky. Vyšší čakry pak bývají aktivovány během intuitivních a mystických stavů. Oblast třetího oka je spojena s idealistickým přístupem umožňujícím navázat s ostatními a upřímě jim pomáhat. Prostřednictvím korunní čakry na vrcholku hlavy dochází ke splynutí na duchovní úrovni a stávají se z vás skuteční duchovní partneři.

Při milování je možné se vědomě zaměřit na některou čakru a zkoumat tak úroveň vašeho vztahu vědomě.

1. Meditujte o kořenové čakře. Zde můžete evokovat instinktivní pud sebezáchovy daný všem tvorům. Vyberte si nějaké zvíře, se kterým se chcete ztotožnit, a představujte si, že jím skutečně jste. Vnímejte jeho zdravou vitalitu a vstřebávejte jeho energii, abyste dosáhli příjemného pocitu. Při milování soustřdte energii do tohoto centra.

2. Na úrovni druhé čakry se můžete ztotožňovat s různými aspekty své sexuality - můžete se oddávat slasti, cítit nesmělost, citlivost, nežnost, sílu, pasivitu, vytrvalost, dobrodružství. Oddejte se svým sexuálním emocím naprosto bez zábran.

3. V oblasti solar plexu je dobré zkoumat převládající emoce, jako jsou například zlost, žárlivost, plachost, závislost. Toto centrum je spojeno s osobní mocí a ztotožnění se s ním vedfe ke zkoumání všech problematických věcí objevujících se ve vašem vztahu.

4. V srdeční čakře můžete objevit láskyplné pocity něhy, soucítění, oddanosti, starostlivosti a věrnosti. Také se můžete ztotožnit s pocitem toužení a duchovního spojení s milovanou bytostí. Při zkoumání tohoto centra během milování je dobré vnímat pocity touhy a emociálního spojení.

5. V oblasti krční čakry se můžete ztotožňovat s potřebou komunikace, což přitom vede ke snadnějšímu vyjadřování pocitů týkajících se lásky a pohlavní touhy. Při milování využívejte vizualizaci jako prostředek k posílení stavu bdělosti. Tato čakra je spojena s vyjádřením sebe sama, a tak se soustřeďte na tajemné a intuitivní stránky svého vztahu a snažte se vyjádřit je pži milování pomocí slov. Můžete také zpívat nebo si pobrukovat, abyste se vyladili na tuto čakru.

6. V úrovni třetí čakry je cítit silné přitahování k vizi vyváženého vztahu vycházejícího z vašich ideálních představ. Je dobré, když si při milování tuto vizi uchováte v mysli.

7. na úrovni korunní čakry je možno zkoumat duchovní spojení. Milujte se božskou láskou jako bůh a bohyně.

Můžete se naladit na kterékoliv centrum v těle a zvláště pokud budete cítit jakoukoliv disharmonii, můžete se snažit zjistit, s kterým centrem je spojena a kde je vlastně problém. Někdy stačí jen uvědomění a lze přejít na prožívání na úrovni některé jiné čakry, která je v harmonii.

Pomocí tohoto popisu si můžete sami udělat obrázek o tom, jaký je vlastně váš milostný vztah a zda je založen pouze na uspokojení pouhé fyzické touhy a pudů (1. čakra) nebo na uplatňování nějakých silových her, pouhém dobrodružství či vyjádření něžností (2. čakra), či váš vztah ovládá třeba závislost (3. čakra) nebo prožíváte opravdovou lásku a soucítění na úrovni 4. čakry či se ve vztahu snažíte pouze o potvrzení a vyjádření sebe sama (5. čakra) nebo se příliš soustředíte na vaše ideální představy a naopak nemáte v harmonii vztah na jiné úrovni. V ideálním případě vztah prožíváte jako duchovní spojení a milování může být i meditací, extází či duchovním ohňostrojem.

 

inspirováno knihou 101 nocí tantrického sexu od Cassandry Lorius