Jdi na obsah Jdi na menu

Chakra Sounds

25. 9. 2009

Chakra sounds

Zvuky čaker

Tato meditace používá hlasových zvuků vytvořených meditujícím spolu s hudbou k otevření a harmonizaci čaker tím že na ně přeneseme pozornost. Meditace vás může dovést do hlubokého, poklidného vnitřního ticha buď skrz vytváření vlastních zvuků a nebo pouze nasloucháním a prociťováním zvuků uvnitř vás. Tato meditace se může dělat v kterýkoliv čas.
   
1. 45 minut  Chakra Sounds  

Postavte se, sedněte si pohodlně nebo se položte na zem podle toho co je vám bližší. Udržujte svou páteř rovně a tělo uvolněné. Zvuk by se měl vytvářet s otevřenými ústy a vaše čelist uvolněnou. Ústa nechte otevřená po celou dobu.

Zavřete oči a naslouchejte hudbě  a jestli chcete začněte vytvářet zvuk v první čakře. Může to být jeden tón stejně tak může být kolísavý, proměnlivý. Nechte se vést hudbou, přesto můžete být tvořivý s vaším vlastním tónem. Zatímco posloucháte zvuk hudby nebo ten co vytváříte, prociťte pulsování zvuku v samém středu vaší čakry, dokonce i když na začátku se to zdá býti pouze představou.

Osho navrhoval že můžeme použít představivost abysme se "naladili  na něco co už tady ve skutečnosti je." Tak pokračujte v této technice přestože máte tento pocit.
Spolu s uvědoměním může vaše představa vás dovést ke zkušenosti s vnitřní vibrací  každého centra. Jakmile uslyšíte že tón se změnil do vyššího ladění znamená toto že naslouchání a procítění zvuku se přesouvá do druhé čakry. Pokud chcete můžete opět vytvářet svůj vlastní zvuk. Tento postup se opakuje stejným způsobem až do sedmé čakry.

Jak se pohybujete z čakry do čakry dovolte aby se i váš zvuk stal vyšší v ladění. Po poslechu a zvucích v sedmé čakře začne tón zpátky klesat postupně přes všechny čakry. Jak slyšíte že tón jde dolů, poslouchejte a vytvořte i vy zvuk v každé čakře.

Zkuste si představit že vaše tělo se začíná stávat dutým jako bambusová flétna, dovolte zvuku rezonovat od vrcholu hlavy až k samému spodku trupu. Na konci této sekvence je pauza před začátkem další. Tento pohyb zvukem nahoru a dolu se opakuje třikrát v celkové délce 45 minut.

Poté co se blíže seznámíte s meditací můžete přidat k tomu další dimenzi pomocí vizualizace. Otevřte se vizualizaci obrazů které se objeví ve vaší představivosti během toho co se zaměřujete na jednotlivé čakry. Není nutné vytvářet obrazy, pouze být vnímavý k těm které můžou přijít. Mohou to být barvy, ornamenty či scény z přírody. Cokoliv příjde může být vizualizováno nebo možná vám bude přirozenější mít myšlenku spíš než optický obraz. Například můžete mít v myšlence "zlato" nebo vidět barvu ve vaší představě.


2. 15 minut  Ticho

Po skončení poslední sekvence zůstaňte sedět nebo si lehněte v tichosti na zem se zavřenýma očima. Zůstaňte v tichosti a nezaměřujte pozornost na cokoliv v detailu. Umožněte si být vědomí a pozorovat co se děje uvnitř. Buďte uvolnění a zůstaňte svědkem toho co se děje a nic nesuďte.

Zdroj: http://modrasekm.sblog.cz/osho_meditace/