Jdi na obsah Jdi na menu

Kde je vlastně pánevní dno a jak vypadá?

4. 3. 2010

Pánevní dno je třívrstvé a jako dlaň silné, s podélně i příčně probíhajícími svalovými vlákny, které se u hráze zhušťují a kříží.

 

1. vrstva - vnější

 

Nejnižší vrstva se jako síť ovíjí kolem svěračů – močové trubice, vaginy, konečníku. U hráze se svaly kříží. Mnoho žen má tuto vrstvu poměrně dobře trénovanou. Když při močení zadrží proud moči, aktivují svalstvo svěrače.

Pro seznámení s vnější vrstvou si můžete udělat toto cvičení: Zakašlete. Tam, kde se vzduch jakoby snaží proniknout ven z těla (přímo u hráze), ho vtáhněte v opačném směru zpět do těla. Prodlužte koncentraci přes konečník až ke kostrči. Tah, který vyvoláte, ucítíte, jestliže přidržíte zlehka jeden prst na stydké kosti a jeden na konečníku.

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. vrstva - prostřední

 

Prostřední vrstva se rozprostírá jako trampolína mezi kyčelními klouby a stydkou kostí, která drží pohromadě dolní otvor celé pánve a tvoří výztuhu mezi kyčelními klouby. Vlastní svalstvo je příčně pruhované. Znovu zakašlete a okamžitě vtáhněte hráz do těla. Pocit hvězdicovitě rozšiřujte do zbytku pánve. Zlehka položte prsty na levý i pravý kyčelní kloub. Cítíte slabý tah mezi prsty? Druhá vrstva pánevního dna je aktivovaná. Čím více budete trénovat, tím rychleji ucítíte, jak se svalstvo na vnitřní straně stehen zvedá: Tah způsobený silnějším pánevním dnem „zavěsí“ stehenní svalstvo a dodá nohám větší tonus. Podívejte se na vrcholové sportovce. Pánevní dno používají stejně automaticky jako oční víčka. Neustálé napětí ve svalech formuje nohy, které jsou pak pevné, dlouhé a štíhlé.

Obrazek 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. vrstva - vnitřní

 

Svalstvo zadní strany stehen napíná třetí, vnitřní vrstva. Vnitřní vrstva se rozevírá jako šestidílný vějíř. Sloupce svalů působí jako výztuhy mezi stydkou kostí a stehenními kostmi. Když naplete vnitřní stranu pánevního dna, boky se vám viditelně zeštíhlí. Třetí a největší vrstva, vlastní dno, k sobě přitahuje kyčelní klouby a sedací kosti, vytahuje stehenní svaly vzhůru a napíná hýžďové svalstvo. Vnitřní vrstva má také největší vliv na držení těla, napřímení páteře, dodává pánevnímu dnu tonus a napíná svalstvo nohou.

Obrazek