Jdi na obsah Jdi na menu

Co tvoří pánevní dno?

27. 11. 2009

Co a kde je pánevní dno?

Svaly pánevního dna jsou tvořeny jednak svěrači - řitního otvoru, močové trubice a vchodu poševního (u muže obemykají část penisu). Dále mezi ně patří především zvedač konečníku a příčné svaly hráze (oblast mezi genitáliemi a konečníkem). Obrázky znázorňují vzájemné poměry svěračů i orgánů v malé pánvi. Svaly jsou červeně (břišní svaly samozřejmě k pánevnímu dnu nepatří), vazy modře, kosti a ostatní tkáně šedě, m.m. označuje močový měchýř.

panev_1panev_2

Proč jsou tyto svaly důležité?

Ochabnutí svalů pánevního dna je časté u těhotných (zvýšeným tlakem plodu), s přibývajícími léty k němu často dochází u necvičících. Svaly brání poklesu, či dokonce výhřezu dělohy i obtížím s udržením moči. Potíže napravuje cvičení a odstranění dalších nepříznivých faktorů jako je dlouhé sezení, nečinnost, statická námaha, nadváha.

Dobře fungující svaly pánevního dna jednak zabraňují uvedeným potížím a navíc umožňují intenzivnější prožití pohlavního styku. Existuje dokonce část jógy - tantra - pomocí níž žena tyto svaly nejen posílí, ale naučí se je i dobře ovládat. Zlepší tak své vnímání a tantra tvrdí, že z hlediska sexuálního souladu partnerské dvojice tak získá "zbraně nejtěžšího kalibru".

 

zdroj: http://cvicime.cz/cviky/zpevneni-panevniho-dna

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář